İSTANBUL POLİS HİZMETLERİNİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME DERNEĞİ

ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE

İstanbul Polis Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği

DUYURU

İlgi : İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğünün 13.10.2023 tarih ve E-87385697-489- 517557 Sayılı yazıları.

İlgi saylı yazı içeriğinde, İstanbul Valiliğine il içerisinden ve başka İllerden intikal eden çok sayıda şikâyet dilekçesi ve telefon ihbarlarında, Polis Dernekleri tarafından kişilere üzerinde polis amblemi bulunan bası, muhabir, üye tanıtım araç vb. kartların verildiği ve bu kartların yaygın olarak kullanıldığı ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, Kriminal Dairesi Başkanlığı İstanbul Polis Laboratuvar Müdürlüğünün yazı ve raporlarında bahsi geçen kartların üzerinde polis amblemi ile Polis ibaresinin bulunması nedeniyle, bu tür kartlara aşina olmayan şahıslarca polis tanıtım kartları ile ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce verilen basın kartlarıyla karıştırmaya ve benzemeye imkân verdiğinden, söz konusu kartların ikna ve aldatma kabiliyetine haiz oldukları bildirilmiştir.

Polis Derneklerince bastırılan basın ve araç kartlarının ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmesine ilişkin, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün 13.04.2016 tarihli yazısı ile basın araç kartları basımının veya kullanmanın aynı Yönetmeliğin Basın Kartına benzer kart düzenleme başlıklı 39.maddesine aykırılık teşkil ettiği bildirilmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğünün 13.10.2022 tarihli yazıları ile Emniyet Hizmetleri Sınıfı Kıyafet Yönetmeliğinin 29.maddesinde; Yönetmelikte yer alan işaretlerin teşkilatımızdan başka resmi veya özel kurum kuruluşlarca ya da kişilerce kullanılamayacağının açıkça belirtildiği, doğrudan ya da dolaylı olarak Emniyet Teşkilatında kullanılmakta olan kurumsal logo ve göğüs armasıyla ilişkilendirilebilecek benzeri işaretlerin kullanılamayacağı bildirilmiştir.

Bu ihbarla, ihbar şikayetlerle ilgili olarak 5253 sayılı Dernekler Kanunu yönünden inceleme, adli, idari işlem süreçlerinin yürütüldüğü ifade edilerek, belirtilen yasal mevzuat ve düzenlemelere aykırı hareket edilmemesi istenilmektedir. Söz konusu düzenleme ve kanunlara aykırı davranılması halinde ilgili kurumlarca yasal işlem yapılacağı ifade edilmektedir.

Bu nedenle; Derneğimiz tarafından geçmişte üyelerimize verilmiş olan veya ellerinde yazı içeriğinde ifade edilen benzerlikleri taşıyan tüm üye kartları yönetim kurulumuzca iptal edilmiştir, elinizdeki üye kartlarının dernek merkezine iade edilmesi gerekmektedir.

Söz konusu yazının Derneğ’imizin Web sitesinden ve üye e- mail adreslerinden duyurulmasına, ayrıca, yeni bir çalışma veya düzenleme yapılması halinde üyelerimiz bilgilendirilecektir.

2023 yılına ait üye aidatlarının Dernek Bağış hesabımıza 15 Aralık 2023 tarihine kadar yatırılması gerekmektedir. Adres değişikliği veya üye bilgilerini güncellemeyen, aidatını ödemeyen üyelerin, dernek üyeliklerine son verilecektir.

Tüm üyelerimizden gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle bildirmek isteriz.